MZV: Pripravuje zmenu siete zastupiteľských úradov SR v zahraničí

16.09.2012 Bratislava

Bratislava 15. septembra (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí bude meniť súčasnú sieť zastupiteľských úradov (ZÚ) SR. Materiál s tým súvisiaci predložilo do pripomienkového konania.

Navrhuje otvoriť nové v Kišiňove (Moldavsko), Tunise (Tunisko) a Abú Zabí (Spojené arabské emiráty). Na oplátku uzatvorí ZÚ v Kuala Lumpur (Malajzia). Funkcie diplomatického zastúpenia prevezme iný úrad SR v oblasti, pričom sa preskúma možnosť vytvorenia honorárneho konzulátu v Malajzii.

Okrem toho rezort navrhuje neotvoriť generálny konzulát v Manchestri (Veľká Británia), ktorého zriadenie odsúhlasila predchádzajúca vláda koncom minulého roka. Fungovať mal od októbra tohto roka. Rezort diplomacie to odôvodňuje finančnou náročnosťou celého projektu.

Slovensko je jedinou krajinou Vyšehradskej štvorky, ktorá nemá v Moldavsku svoj ZÚ. Pokrýva ho z rumunskej Bukurešti, čo podľa MZV nie je dostatočné. "S Moldavskom máme veľmi intenzívnu komunikáciu. Je to krajina, ktorá je dnes najúspešnejšia účastníčka Východného partnerstva, poskytujeme tam rozvojovú pomoc a máme množstvo know-how, o ktoré majú záujem," priblížil pre TASR minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Slovensko v tejto súvislosti vstúpilo do rokovaní s českou stranou o využití ich priestorov v Kišiňove. Avšak tie súčasné už nevyhovujú, a tak ČR momentálne hľadá iné ďalšie. "Bol by som rád z praktického finančného hľadiska, ale aj zo symbolického, aby blízke krajiny EÚ, boli v jednej budove pod jednou strechou," poznamenal Lajčák. Otvorenie slovenského ZÚ naplánované v prvom polroku 2013 nie je ale viazané na dohodu s ČR. "Rokovania prebiehajú paralelne a možno nájdeme aj samostatné riešenie, ktoré bude pre nás finančne akceptovateľné," avizoval.

V hlavnom meste Tuniska vlastní SR nehnuteľnosť využiteľnú pre budúci ZÚ. Priame zastúpenie v krajine si vyžaduje aj patronát nad Tuniskom v rámci Spoločenstva demokracií, ktoré Slovensko prevzalo spolu s Holandskom. V neposlednom rade je to presadzovanie ekonomických záujmov v regióne, keďže Tunisko je v súčasnosti najväčším obchodným partnerom SR v severnej Afrike. "Naša prítomnosť tiež umožní poskytnúť bezprostrednú konzulárnu pomoc 25.000 slovenských turistov, ktorí túto krajinu každoročne navštevujú," zdôrazňuje MZV.

Ekonomické záujmy sú hlavným dôvodom pre zriadenie ZÚ v Abú Zabí. Hoci bol taký zámer aj v minulosti, nakoniec sa nezrealizoval z finančných dôvodov. Spojené arabské emiráty sú podľa rezortu diplomacie strediskom podnikateľských aktivít, finančných služieb a cestovného ruchu v širšom meradle. Majú taktiež výborné obchodné napojenie na susedné trhy Stredného východu, Blízky i Ďaleký východ, Európu a USA. Krajina, v ktorej je silná slovenská komunita, má zároveň rastúci turistický potenciál.

Zámerom do budúcnosti ostáva vytvorenie ZÚ v Tbilisi (Gruzínsko) s pôsobnosťou pre Azerbajdžan a Arménsko. Ministerstvo sa tiež nevzdáva plánu na zriadenie styčného úradu v palestínskom Ramalláhu. O otvorení ZÚ v Kábule sa vzhľadom na nestálu bezpečnostnú situáciu v Afganistane zatiaľ neuvažuje, a to napriek náročnému napĺňaniu zahraničnopolitických cieľov SR ku krajine bez efektívneho diplomatického zastúpenia. Bezpečnostné zabezpečenie úradu by však stálo neúmerne veľa.

K začiatku septembra malo Slovensko v zahraničí 89 zastupiteľských úradov, z toho 63 veľvyslanectiev, sedem misií pri medzinárodných organizáciách, deväť generálnych konzulátov, jednu pobočku ZÚ, jeden Slovenský ekonomický a kultúrny úrad a osem Slovenských inštitútov.
 

Vyberte región